DOLAR 38,4551 0.09%
EURO 43,7796 0.01%
ALTIN 4.071,54-0,68
BITCOIN 36161770.05508%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

ABD, Trump döneminde binlerce federal çalışanı işten çıkardı

ABD, Trump döneminde binlerce federal çalışanı işten çıkardı

ABONE OL
Şubat 15, 2025 13:00
ABD, Trump döneminde binlerce federal çalışanı işten çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de Donald Trump yönetimi, son iki günde orman yangınlarının önlenmesinden tıbbi araştırmalara kadar çeşitli alanlarda görev yapan binlerce federal çalışanın işine son verdi. Axios’un haberine göre, ismi gizli tutulan bir kaynak, kurumlara deneme süresindeki çalışanlarını işten çıkarmaları için 18 Şubat’a kadar süre verildiğini ifade etti. Yaklaşık 200 bin deneme süresinde çalışanın bulunduğu belirtilirken, kurumların duruma göre istisnalar yapabileceği kaydedildi.

İşten Çıkarılanların Çoğu Süreli Çalışan

İşten çıkarılanların büyük çoğunluğunun deneme süresindeki ya da belirli zaman dilimlerine sahip “süreli” çalışanlar olduğu bildirildi. ABD Gelir İdaresi, Tüketici Finansal Koruma Bürosu ve ABD Tarım Bakanlığı gibi bazı kurumların çalışanları, işten çıkarıldıklarını ya da meslektaşlarının işten çıkarıldıklarına dair bildirimler aldıklarını belirtti. Amerikan Kamu Çalışanları Federasyonu (AFGE) yetkilisi, Axios’a yaptığı açıklamada, ABD Personel Yönetim Ofisi’ndeki (OPM) kariyer iletişimi alanında görevli 18 personelin işten çıkarıldığını aktardı.

“Binayı Terk Edin” Çağrısı Yapıldı

AFGE yetkilisi, OPM’nin 13 Şubat’ta video görüşmelerle yüzlerce deneme süresindeki çalışanını işten çıkardığını aktarırken, bu kişilere saat 15.00’e kadar binayı terk etmeleri gerektiği talimatının verildiğini bildirdi. Axios’un incelediği ABD Enerji Bakanlığı (DOE) çalışanlarına gönderilen bildirimlerde, “OPM talimatları doğrultusunda DOE, istihdamınızın kamu yararına olmayacağı sonucuna varmıştır.” ifadesi yer aldı. Mesajda ayrıca, “Bu nedenle, DOE ve federal kamu hizmetindeki pozisyonunuzdan bugünden itibaren çıkarılıyorsunuz.” denildi.

İşten Çıkarmalar Ardışık Olarak Gerçekleşti

Gazi İşleri Bakanlığı, 13 Şubat’ta 1000’den fazla çalışanın işine son verildiğini doğrularken, CNN, ABD Orman Hizmetlerinde 3 bin 400 ve Enerji Bakanlığında 2 bin kişinin işten çıkarıldığını, STAT News ise Sağlık Bakanlığında da 5 bin 200 kişinin görevine son verildiğini bildirdi. OPM’den bir sözcü, Axios’a yaptığı açıklamada, deneme süresini “iş başvuru sürecinin devamı” olarak tanımlayarak, “son dönemde işe alımların dondurulması ışığında, Trump’ın federal hükümeti yeniden yapılandırma yönündeki çabalarını desteklemek için bağımsız hareket ettiklerini” ifade etti. Öte yandan, toplamda kaç kişinin işten çıkarıldığına dair henüz bir açıklama yapmayan Beyaz Saray, konu ile ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

ABD, Trump döneminde binlerce federal çalışanı işten çıkardı

Kaynak: AA / Irmak Akcan – Güncel

Etiketler: Orman Yangınları, Donald Trump, Politika, Ekonomi, Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.