Amerika Birleşik Devletleri, güvenlik kaygıları nedeniyle yapay zeka alanında kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatını kısıtlamaya gitti.
Beyaz Saray, yapay zekanın hem ekonomik güç hem de ulusal güvenlik açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, ‘Yapay Zeka Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural’ adında yeni bir düzenleme hayata geçirildi.
Açıklamaya göre, ABD teknolojisinin uluslararası planda yaygınlaşması desteklenirken, çip ihracatı güvenlik tehditleri yaratan ülkelere sınırlandırılacak. Bu ülkelerin, eğitim amacıyla gerekli yüksek bilgi işlem gücüne ve gelişmiş yapay zeka sistemlerine erişimlerinin kısıtlanacağı bildirildi.
ABD’nin yeni düzenlemesinden 18 müttefik ülke muaf tutulacak. Bu ülkeler arasında; Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç ve Tayvan yer alıyor.
İleri düzey grafik işlem birimleri (GPU) bu 18 ülke tarafından herhangi bir lisans şartı aranmaksızın tedarik edilebilecek. Ayrıca, yüksek güvenlik standartlarına sahip kuruluşlar, “Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı” statüsü alarak ek ayrıcalıklardan yararlanabilecekler.
Müttefik ülkeler haricindeki ülkeler ile doğrulaması yapılmamış kullanıcılar, yalnızca ülke başına 50 bin ileri düzey GPU’ya eşdeğer alım gerçekleştirebilecek. Yeni düzenleme, yayımlandığı tarihten itibaren 120 gün sonra yürürlüğe girecek.
Avrupa Birliği (AB), ABD’nin yeni düzenlemesine hızla tepki gösterdi. AB Komisyonu Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve Ticaret ile Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üye Maros Sefcovic, yaptıkları ortak bildiride endişelerini dile getirdi. Yetkililer, bu kısıtlamanın AB ülkelerinin teknoloji yatırımları üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladılar.
Öte yandan, ABD’nin yeni kısıtlamalarının Türkiye’yi de etkileyeceği ve ülkenin 50 bin GPU sınırlaması uygulamasına tabi ülkeler arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu durum, Ankara’nın yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Haberler.com / Umut Halavart – Dünya Yapay Zeka Kısıtlama Teknoloji Politika Ekonomi Türkiye
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
5 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.