Amasya’nın Çiçek Bamyası: Altınla Yarışıyor
Amasya’nın coğrafi işaret tescilli çiçek bamyası, fiyatıyla gram altını geride bıraktı. Sarı rengi ve ticari değeriyle halk arasında “sarı altın” olarak adlandırılan çiçek bamyası, Amasya semt pazarında kilosu 3.500 TL’den satılmakta. Bu özellikleriyle, pazarın en pahalı ürünü olarak dikkat çekiyor. Her zaman alıcı bulan bamya, günün her saatinde üreticinin kapısına kadar gelen alıcılarıyla öne çıkıyor. Geçen yıl bölgede 2.500 ton bamyası üretimi yapılmış ve ekonomiye sağladığı katkı ise 367 milyon TL olarak açıklanmıştır.

Amasya semt pazarında bamyasının kilosunu 3 bin 500 TL’den satan 42 yıllık esnaf Metin Kantarcı, “Bamya borsası, altın borsasına benziyor. Fiyat sürekli değişiyor; şu anda 3 bin 500 TL. Bir buçuk ay önce fiyatı 2 bin 700 liraydı. Son zamanlarda fiyatlar yükseldi, kimse bu artışı yakalayamıyor. Bamyası olanlar için bu durum oldukça avantajlı. Belki bir apartman alamazlar ama birkaç daire alabilecek durumda olabilirler.” ifadelerini kullandı.
“Geceleri Kuyumcu Açık Değildir, Ama Bamyacı Açıktır”
Geceleri bile alıcı bulan bamyaların, kuyumculardan daha kolay satıldığını belirten Kantarcı, “Bamyalar hemen paraya çevrilebiliyor. Geceleri bamyacı açıkken kuyumcu kapalı.” diye konuştu.

Minik Bamyaların İğneyle Dizilmesi
Yaz aylarında erken saatlerde toplanan çiçek bamyaları, iğne yardımıyla tek tek dizilerek kurutulmak üzere hazırlanır. Bu işleme geç saatlere kadar devam edilir. Çiçek bamyası, özellikle düğün ve mevlit gibi etkinliklerde baş yemek olarak tercih edilir ve Konya ile Kayseri’de yoğun bir şekilde tüketilmektedir.

Hasadın Zorlukları
Bamyanın hasat süreci oldukça zahmetli. Emre Can Kantarcı, “Bamyanın fiyatının artmasının ve talep görmesinin sebebi, toplanmasının zahmetli olmasından kaynaklanıyor. Ekildiği andan, hasat edilip satışa sunulana kadar birçok zahmetli aşamadan geçiyor.” şeklinde bilgi veriyor.

Pazarın En Pahalısı: Çiçek Bamya
Amasya semt pazarında birçok ürün bulunmakta, ancak çiçek bamyası fiyatıyla öne çıkmakta. Amasya Pazarcılar Derneği Başkanı Tolga Güven, “Geçen yıl 5 bin 500 dekar alanda 2 bin 500 ton çiçek bamyası üretildi. Ekonomiye katkısı 367 milyon TL. Bu rakamın bu yıl daha da artacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MURAT ÇELİK – Ekonomi – Yerel Haberler