DOLAR 38,0415 0.04%
EURO 41,4051 -0.51%
ALTIN 3.678,08-0,64
BITCOIN 31759390.47953%
İstanbul

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Araç muayene istasyonlarında bazı hizmetler ücretsiz olacak

Araç muayene istasyonlarında bazı hizmetler ücretsiz olacak

ABONE OL
Şubat 25, 2025 09:30
Araç muayene istasyonlarında bazı hizmetler ücretsiz olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araç muayene hizmetlerinin 20 yıllığına özelleştirilmesine yönelik ihale, 2023’te gerçekleştirildi. 2027’de başlayacak yeni dönemde, araç muayene işlemleri için randevu alınması ve muayenelere ilişkin taleplerin yanı sıra şikayetlerin karşılanması amacıyla bir ücretsiz çağrı merkezi kurulması gereklidir.

Türkiye’deki araç muayene hizmetleri, 20 Aralık 2004 tarihinde yapılan ihale ile kuzey ve güney olmak üzere iki bölgeye ayrılmıştır. Yatırımcılarla imzalanan birinci ve ikinci bölge araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri ise 15 Ağustos 2007’de gerçekleştirilmiştir. Bu sözleşmelerin süresi, 14 Ağustos 2027’de sona erecektir.

İHALE SÜRECİ İKİ BÖLGEDE HAYATA GEÇİRİLDİ

Mevcut sözleşmelerin 2027’de sona erecek olması nedeniyle, kamu hizmetinin kesintiye uğramaması için 2027-2047 dönemi için araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi amacıyla iki bölge halinde özelleştirme ihale süreci başlatılmıştır.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihalede, MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ-Itversia Gestion S.L.-Opus Group AB-VTV Norte SA) 1. bölge araç muayene hizmetleri için 830 milyon dolar, 2. bölge araç muayene hizmetleri için ise 890 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 720 milyon dolar teklif vermiştir.

KAMU PAYI ARTTIRILACAK

Teknik olarak sonuçlanan ihalelerde, Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanı kararlarıyla birlikte Danıştay görüşü alındıktan sonra imtiyaz sözleşmeleri imzalanacaktır. Alıcı firma, özelleştirme bedelinin yanı sıra muayene ücretlerinden ilgili mevzuatta belirlenen oranda kamu payı ödemesi yapacaktır. Mevzuata göre, 20 yıllık imtiyaz süresince muayene ücretlerinin ilk üç yılı için %30, sonraki yedi yıl için %40, son on yıl için ise %50’si kamu payı olarak Hazineye aktarılacaktır.

AVRUPA BİRLİĞİ STANDARTLARINDA HİZMET SUNULACAK

Araç muayene istasyonlarına yapılacak yatırımlar ile muayene hizmetleri, kamu bütçesine yük getirmeden özel sektör aracılığıyla yürütülecektir. 15 Ağustos 2027’de başlayacak yeni imtiyaz dönemine ilişkin şartname gereğince, 125’i 1. bölgede, 124’ü 2. bölgede olmak üzere toplam 249 sabit istasyon ve 10 motosiklet istasyonu kurulacaktır. Ayrıca, 47’si 1. bölgede, 46’sı 2. bölgede olmak üzere toplam 93 seyyar istasyon da hizmet vermeye başlayacaktır. Bu muayene işlemleri, Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak gerçekleştirilecektir.

KREDİ KARTI KOMİSYONU GİBİ MASRAFLAR VATANDAŞA YANSITILMAYACAK

Hizmet verecek olan araç muayene istasyonlarının inşası ve gerekli makine-ekipman yatırımları, işletmecilere ait olacaktır. Türkiye’de yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunmakta olup, işletici, 20 yıllık süreçte artacak araç sayısına bağlı olarak yeni istasyonlar açma imkanına sahip olacaktır. Muayene hizmetine ilişkin ödemeler kredi kartı ya da teknolojinin gerektirdiği diğer yöntemler ile yapılmak istendiğinde, komisyon gibi masraflar, vatandaşlara yansıtılmayacaktır.

ÜCRETSİZ ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETİ OLACAK

Araç muayenesine gelen kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla istasyonlarda elektrikli şarj istasyonları, ATM ve kafeterya gibi hizmetler sunulacaktır. Ayrıca, randevu talepleri ve muayene işlemleri ile ilgili şikayetlerin karşılanması için bir ücretsiz çağrı merkezi de kurulacaktır.

CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl!

Reklam

Reklamdır. Kaynak: AA / Ekim Devrim Manduz – Ekonomi Kamu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.