Asgari Ücret Tespit Komisyonu İlk Toplantısını 10 Aralık’ta Gerçekleştirecek
2025’te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bir araya gelecek olan İşçi, İşveren ve Hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 10 Aralık’ta gerçekleştirecek.
İlk Toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında
İşçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. Asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ve geçinme endeksleri gibi çeşitli veriler dikkate alınacaktır. Belirlenecek yeni ücret; kıdem tazminatı tabanı, işsizlik ödeneği, askerlik ve doğum borçlanması gibi önemli kalemlere de etki edecek.
Mevcut Asgari Ücret: 17 Bin 2 Lira 12 Kuruş
Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş olarak belirlenmiş olup, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanmaktadır. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş düzeyindedir. Asgari ücretteki artış, toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücretler başta olmak üzere, tüm ücretleri de artırıcı bir etkiye sahip olmaktadır.
Asgari ücret, bu rakamla geçinen çalışanlar üzerinde doğrudan bir etkisi olmasının yanı sıra, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun büyük bir kesimini ilgilendirmektedir. Asgari ücret rakamı; işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası primleri, askerlik ve doğum borçlanması gibi birçok kalemi etkilemektedir.
Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?
Yasa gereği asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere toplamda 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirlemektedir. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılmakta ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde aralık ayında dört kez toplanmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanmakta ve oy çokluğuyla karar almaktadır. Oyların eşitliği durumunda Komisyon başkanının bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilmektedir.