Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen “4. Küresel Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı”nda gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu’nda yaptığı konuşmada, yol güvenliğinin sadece ulaşım meselesi olmadığını, aynı zamanda halk sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma sorunu olduğunu vurguladı.
22 YILDA 25 BİN KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL YAPTIK
Bakanlığın güvenli altyapı ve akıllı ulaşım sistemleri alanındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Uraloğlu, “22 yılda yaklaşık 25 bin kilometre bölünmüş yol yaptık ve kazalarda can kaybını yüzde 80 azalttık. Sıkı denetim ve sürücü bilinçlendirme programlarını geliştirerek trafikte bilinç oluşturduk. Dijital takografı ülkemizde yaygınlaştırdık; 15 yıldır kullanıyoruz, dünyada 4. üretici ülkeyiz.” dedi.
YOL GÜVENLİĞİ ULUSAL DEĞİL KÜRESEL BİR MESELEDİR
Uraloğlu, Türkiye’nin acil müdahale ve kaza sonrası bakım noktasında önemli mesafeler katettiğini belirtti. Türkiye’de son 20 yılda yaşanan trafik kazalarındaki can kaybı oranında dikkat çekici bir düşüş olduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Ancak hedefimiz sıfır can kaybına ulaşmak olmalıdır. Sürdürülebilir finansmana ulaşmamız gerekiyor. Teknoloji ve dijitalleşmeden sonuna kadar yararlanmak zorundayız. Altyapı yatırımları oldukça pahalı. Hem altyapıyı hem de araçları akıllandırmamız lazım; yapay zekayı kullanmalıyız. Yol güvenliği ulusal bir mesele değil, bölgesel ve küresel bir meseledir. Bu nedenle Marakeş Deklarasyonu’nu içtenlikle destekliyoruz ve işbirliğine devam edeceğiz. Unutmayalım, her hayat değerlidir ve her trafik kazası önlenebilir.” şeklinde konuştu.
BAKAN URALOĞLU SALONU TERK ETTİ
Öte yandan, Bakan Uraloğlu, Pakistan ve Katar’ın da aralarında bulunduğu ülke temsilcilerinin yer aldığı oturumda konuşan İsrail Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanı Miri Regev’i protesto ederek salondan ayrıldı.