TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, emekli bayram ikramiyesinin 4 bin liraya çıkarılması ve doğum yardımı düzenlemelerini içeren Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına yönelik kanun teklifinin etki analizi yapıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, her yaz ve kış olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarında 8 bin sporcu yetiştirmektedir. Asgari ücretin net tutarını geçmemek kaydıyla sporculara Bakanlıkça 2022 yılında 81 milyon 208 bin 278,09 lira, 2023’te 218 milyon 892 bin 405,24 lira, 2024’te 406 milyon 419 bin 201,78 lira ve bu yıl Ocak ayında ise 46 milyon 58 bin 365,33 lira sporcu harçlığı ödemesi gerçekleştirilmiştir.
Bu teklifle birlikte serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik oda genel kurulu toplantısı çağrısının, odanın resmi internet sitesinde ilan edilmesi usulü getirilmiş ve taahhütlü posta ile üyeye gönderim uygulamasına son verilmiştir. Oyalarda kayıtlı 134 bin 336 meslek mensubu olduğu ve bir A4 kağıdı için taahhütlü posta giderinin 100 lira olduğu göz önünde bulundurulduğunda, düzenlemenin odaların iş gücü ve zaman maliyeti ile kırtasiye giderleri hariç 13 milyon 433 bin 600 liralık posta giderini azaltması öngörülmektedir.
Kanun teklifiyle cumhurbaşkanının görev ve emekli aylığı, milletvekilleri ve bakanlarda olduğu gibi standart hale getirilmektedir. Cumhurbaşkanının görev ve emekli aylığı, TBMM başkanının görev ve emekli aylığının yüzde 5 fazlası esas alınarak yeniden düzenlenecektir. Bu düzenlemenin, emekli aylığı da dahil olmak üzere yıllık toplam maliyetinin yaklaşık 670 bin lira, 2025 yılı için 8 aylık maliyetinin yaklaşık 450 bin lira olacağı tahmin edilmektedir.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa 11 Mayıs 2018’de eklenen madde ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık veya gelir ödemesi yapılmakta olanlara, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1000’er lira tutarında bayram ikramiyesi ödenmesi düzenlenmiştir. En son 2 Mart 2024’te 3 bin liraya yükseltilen bayram ikramiyesi, kanun teklifinin yasalaşmasıyla Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 4 biner lira olarak ödenecektir. Bayram ikramiyesindeki bin liralık artışın, 2025 yılı bütçesine 28,4 milyar lira ilave maliyet yaratacağı tahmin edilmektedir.
Birden fazla dosyadan aylık ve/veya gelir alanlara en fazla ödemeye imkan veren tek dosyadan ödeme yapılacağından, ikramiye ödemesi için öngörülen kişi sayısı 15,5 milyon olarak belirlenmiştir. Ayrıca teklifle, otoyollardan geçiş ücretlerini ödemeden geçen yabancı plakalı araçların geçiş ücreti ve varsa cezasının ülkeyi terk etmeden önce gümrük kapılarında tahsilatı sağlanacaktır. Bu sayede elde edilecek tutarın yüzde 60’ı hizmet payı olarak genel bütçeye gelir kaydedileceği için yıllık yaklaşık 5 milyon dolar gelir elde edilmesi beklenmektedir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü personeline performans primi ödenmesine ilişkin düzenlemede değişikliğe gidilmektedir. Buna göre, Türkiye’de sivil havalimanlarında gerçekleşen giden uçak trafiği sayısının memur aylık katsayısının yüzde 40’ı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar, performans primi olarak ödenecektir. Bu düzenleme neticesinde DHMİ’de görevli 12 bin 7 personel için Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatından (Eurocontrol) yıllık yaklaşık 4 milyar 508 milyon 860 bin 637 lira ek ödeme alınması, ülke bütçesine mali yük getirmeyecek şekilde planlanmaktadır.
Sosyal Hizmetler Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocuklar için 5 yaşını tamamlayana kadar başvurulması ve Türkiye’de ikamet ediliyor olma şartıyla doğum yardımı yapılması sağlanacaktır. Doğum Yardımı Programı’nın düzenli bir yardım programı haline gelmesi nedeniyle 5 yıllık maliyet analizi yapılarak projeksiyon hazırlanmış ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan elde edilen doğum istatistiklerine dayalı hesaplamalar yapılmıştır.
Buna göre, yardım bütçesinin birinci yılda 22,8 milyar lira, ikinci yılda 45,7 milyar lira, üçüncü yılda 67,6 milyar lira, dördüncü yılda 89,5 milyar lira, beşinci yılda ise 111,4 milyar liraya ulaşması öngörülmektedir. Halihazırda uygulanan programın 2024 yılı bütçesinin 211 milyon lira olduğu göz önüne alındığında, birinci yıldaki yaklaşık ek maliyetin 22,6 milyar lira olacağı hesaplanmaktadır.
Kaynak: AA / Abdurrahman Yazıcı – Ekonomi Türkiye Ekonomi Kurban Finans Yaşam
EKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
4 saat önceEKONOMİ
8 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
14 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.