Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan Sinan Kutlu, 25 yıl önce çadırda başladığı peynir üretiminde dikkat çeken bir başarı elde etti. Her geçen gün işlerini geliştiren Kutlu, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) modern bir fabrika kurarak üretimini artırdı.
Yaklaşık 7 bin metrekarelik bir alana kurduğu fabrikasında ürettiği makarna, pizza, salata ve çeşitli soslarda kullanılan İtalyan peynirlerini başta ABD olmak üzere birçok ülkeye ihraç etmektedir. Kırsalda yaşayan 3 bin 800 aileden yılda yaklaşık 11 bin ton süt tedarik eden Kutlu, hem ilin ekonomisine katkı sağlamakta hem de ülkenin dış pazardaki rekabetçiliğini artırmaktadır. Tamamen modern standartlarda çalışan fabrikasında İtalyan pecorino peynirinin yanı sıra yoğurt, tulum peyniri, tescilli sadeyağ ve lor peyniri gibi ürünler de üretilmektedir.
Fabrikada 5 çeşit peynir ürettiklerini ifade eden Fabrika Müdürü Mustafa Acar, “Burada 5 farklı peynir üretiyoruz. Burası 7 bin metrekarelik bir süt fabrikasıdır. Ürettiğimiz peynirler arasında feta peyniri, beyaz peynir, sert koyun kaşarından yapılmış pecorino peyniri ve tulum peyniri bulunmaktadır. Coğrafi işaretli sadeyağ da üretmekteyiz. Yılda yaklaşık 11 bin ton süt temin ediyoruz. 3 bin 800 haneden süt topluyoruz; ayrıca Ceylanpınar TİGEM’den de süt alıyoruz. Gelen sütler burada pastörize edildikten sonra işleme alınıyor ve ardından koyun sütünden çeşitli ürünler elde ediliyor. Orta Doğu ve Amerika’ya ihraç ettiğimiz bir peynir çeşidimiz var; bu peynir, makarna, pizzalar, salatalar ve soslarda kullanılmaktadır.” dedi.
Peynir üretimine çadırda başladıklarını belirten Acar, “Hikayemiz oldukça ilginç. 2001 yılında çadırda başlayan bir yolculuğumuz var. Şimdi sözleşmeli üretim ile ilerleyen bir entegre tesisimiz var. Yurt dışına ihracat yapıyoruz. Tesisimizde yaklaşık 100 kişi çalışıyor; süt sağım ve toplama operasyonundaki arkadaşlarımızla birlikte toplamda 400 kişiyiz. Böyle bir tesis kurmak ve gerekli belgeleri almak, ihracat ve yurt içinde ürün satmak için kritik öneme sahip. Özellikle gıda güvenliği ve izlenebilirlik konuları son derece önemli, bu nedenle kaliteye büyük yatırımlar yaptık. Bölgedeki Harran Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Çiğ süt ve mikrobiyoloji laboratuvarımızı üniversite ile ortaklaşa kurduk. Ayrıca, bölgemizde çalışan 4 gıda mühendisi ekibimiz var, bu arkadaşlar kaliteyi artırmamıza yardımcı olmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Acar, bundan sonraki hedefleri hakkında da şöyle konuştu: “Bundan sonra bölgemizdeki küçükbaş hayvancılığı geliştirmek istiyoruz. Bu, bizim için hayati öneme sahip çünkü ham maddemiz olmazsa bu işi sürdüremeyiz. Bölgeye ekonomik katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Ayrıca, bölgede örnek bir model olmayı istiyoruz. İşte bu şartlarda başlamış ve ihracat yapabilen, gerekli şartları sağlamış bir model olmayı planlıyoruz ve Anadolu’dan bir dünya markası çıkartmayı hedefliyoruz.” dedi.
İtalyan iştirakçi Peppi Fadda ise, “2020’den itibaren Amerika Birleşik Devletleri’ne satılan pecorino rende peyniri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Ürünün kalitesi, satıcılarımızdan olumlu geri bildirimler almakta. 2020 ile 2025 yılları arasında peynir satışlarında yüksek büyüme oranları kaydettik. Ancak en dikkate değer sonuç, daha önce hiç görülmemiş yeni bir aşamanın ortaya çıkmasıdır. Koyun yetiştiriciliği yapan ailelerin yaşam standartları iyileşti ve artık sütlerini satma konusunda daha fazla güven duymaktadırlar. Sinan Kutlu’nun süt bedellerini zamanında ödeyebileceğini ve en önemlisi maddi güvence sağladığını biliyorlar. Önemli hedeflerimiz var ve bu çalışmaları sürdürme gücümüzü Allah versin.” şeklinde konuştu.
EKONOMİ
26 dakika önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.