Sağlık Hizmetlerinde Katılım Payı Düzenlemeleri
Son dönemde sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayeneleri ile ilgili katılım payı tutarlarında önemli bir değişiklik yaşandı. Bu değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetleri arasında etkin bir sevk zinciri oluşturmak amacıyla önemli düzenlemeler yaptı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların tamamlanmasına kadar, özel sağlık hizmeti sunucuları dışında kalan ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinin katılım payı, birinci basamaktan sevk edilmiş gibi kabul edildi ve %50 oranında azaltılarak tahsil edilecektir.
Katılım Payı Tutarları Yeniden Belirlendi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gerçekleştirilen güncellemelerle birlikte, sağlık hizmeti sunucularında uygulanacak katılım payı tutarları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir:
- Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmayacak.
- İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında katılım payı 20 TL olarak belirlenmiştir.
- Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt polikliniklerinde katılım payı 20 TL olacaktır.
- Üçüncü basamak hastane olarak basamaklandırılan Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde de katılım payı 20 TL’dir.
- Diş hekimliği fakülteleri bulunan devlet ve vakıf üniversite hastanelerinde katılım payı 20 TL olarak uygulanacaktır.
- Tıp fakülteleri bulunan devlet üniversiteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde katılım payı 20 TL, vakıf üniversiteleri merkezlerinde de 20 TL olarak belirlenecektir.
- İkinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sunucularında ise 50 TL katkı payı alınacaktır.
Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş veya yetkilendirilmiş aile hekimlerinden sevk edilen hastalar için yapılan hekim ve diş hekimi muayenelerinde uygulanacak katılım payı da %50 oranında azaltılarak tahsil edilecektir.
Bu düzenleme, sağlıkta basamaklar arası sevk zincirinin etkinliğini artırmayı hedeflemekte ve tüm sağlık basamaklarının entegrasyonu ile koordineli hizmet sunumunu amaçlamaktadır. Yapılan değişiklikler, 15 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girecektir.
