EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklikler
Yayın Tarihi: [YAYIN TARİHİ]
EPDK’nin, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişikliklerle birlikte, “tüketimi düşük” ifadesi, “yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan” şeklinde revize edildi. Önceden “tüketimi düşük” olarak tanımlanan serbest tüketici kategorisi kaldırılmıştır.
SERBEST TÜKETİCİLER İÇİN YENİ PLATFORM
Yönetmelik kapsamında, serbest tüketicilerin elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını tedarikçi ile ikili anlaşma yaparak sağlamalarına olanak tanınmaktadır. Yeni düzenleme, tüketicilerin tedarikçiler tarafından sunulan ikili anlaşma tekliflerini inceleyip karşılaştırmalarını sağlayacak bir platformun kurulmasını öngörmektedir. Bu platform, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından işletilecektir.
PERAKENDE SATIŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLEMELERİ
Yönetmeliğin 22. maddesinde perakende satış sözleşmesinin kurulumu ile ilgili düzenlemelerde değişiklik yapılmıştır. Perakende satış sözleşmesi artık yazılı veya mesafeli olarak kurulabilecektir. Yazılı olarak kurulan sözleşmeler, Sözleşme Kurma Formu’nun el yazısıyla veya güvenli elektronik imza ile imzalanması ile geçerli olacaktır. Ayrıca, sözleşmenin bir nüshası, kurulduğu gün tüketiciye verilecektir.
Tüketicilere, sözleşme örnekleri ve ekleri elektronik posta veya kısa mesaj ile iletilecek ve TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından zaman damgasıyla saklanacaktır. Sözleşmeler, görevli tedarik şirketi tarafından aynı gün içinde dağıtım şirketine bildirilecektir.
GÜVENCE BEDELİ DÜZENLEMELERİ
Güvence bedelinin hesaplanmasında yeni değişiklikler yapılmıştır. Perakende satış sözleşmesi kapsamında, güvence bedeli tesisin gücü dikkate alınarak hesaplanacaktır. Nakit güvence bedelinin peşin verilmesi esası korunmuştur, ancak belirli tüketici grupları için taksitlendirme imkanı sunulacaktır.
KAÇAK ELEKTRİK TESPİT YÖNTEMLERİ
Kaçak elektrik tespitindeki yenilikler arasında, su, doğal gaz ve internet gibi altyapı kuruluşlarının bilgilerinin kullanılabilmesi yer almaktadır. Mükerrer kaçak elektrik tespit edilen kullanıcıların sayaçları, müdahaleye kapalı sistemlerle değiştirilebilecek veya bağlantıları engelleyecek teknolojiler geliştirilecektir.
Ayrıca, kaçak tespit işlemleri için uzaktan okuma ve izleme sistemleri gibi teknolojik imkanların kullanılması da sağlanacaktır.