Türkiye’de çalışma hayatını kökten değiştirecek değişiklik için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Kamu ve özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi etkileyecek yeni çalışma düzenine göre, haftalık ve aylık çalışma saatleri aynı kalsa da tatil gün sayısı artacak.
Sosyal Hayattaki Değişim Çalışma Hayatını Da Değişime Zorluyor
Türkiye’de düşen nüfus ve artan emeklilikle birlikte iş hayatının akışının bozulmaması adına birçok değişiklik yapılması uzun yıllardır planlanıyor. Hibrit ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma düzenleri, koronavirüs pandemisiyle birlikte hayatımıza girmişti. Bu değişikliklere ilişkin bazı düzenlemeler getirilerek işçilerin haklarının korunması hedefleniyor.
Özellikle koronavirüs salgını döneminde uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında, hibrit yani uzaktan çalışma modeli Türkiye’de de yaygın hale geldi. Değişen ihtiyaçlara bağlı olarak, bu model şimdi bir adım daha ileriye taşınarak belli günlerde iş yerinde, belli günlerde ise uzaktan çalışmayla farklı mekanlarda bulunup, çalışma saatlerinin doldurulması sağlanacak.
Kamu’da İlk Adım Atıldı
Kamu çalışanları için esnek çalışma modeline yönelik ihtiyaç duyulan mevzuat değişikliği yürürlüğe girdi. Özel sektöre yönelik teşvikler de bu süreçteki gelişmeleri hızlandıracak. Yeni düzenin temel ilkesi, çalışanın mesaide olduğu günlerde toplam çalışma saatinin bir miktar uzayacak olması, ancak haftalık ve aylık toplam çalışma süresinin aynı kalmasıdır. Buna karşın haftalık ve aylık izinler artacak.
Haftalık 4 Gün Çalışmak Yeterli Olacak
Mevcut durumda haftada 5 gün çalışan biri, yeni düzende günlük çalışma saatlerini bir saat artırarak artık 4 gün çalışacak ve haftada 3 gün izin yapabilecek. Benzer şekilde, haftada 1 gün izin yapan biri de artık 2 gün izin hakkına sahip olabilecek.
Hangi Sektörlerde Geçerli Olacak
Yeni çalışma düzeninin hemen her meslekte uygulanması mümkün olsa da, hibrit model uygulayan sektörlerin bu konuda daha hızlı hareket etmesi öngörülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sektörlere ilişkin yaptığı açıklamada, “Özellikle bilişim, finans, eğitim, danışmanlık ve hizmet sektöründe hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin yerleşmesi amacıyla yasal çerçeveyi hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.
Yasal Düzenlemeler Yapılacak
Bakan Vedat Işıkhan, yeni düzen için bazı yasal düzenlemelerin yapılacağını belirterek, uzaktan çalışmanın işçi hakları üzerindeki etkilerini göz önüne alarak sosyal güvenlik ve çalışma süreleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirileceğini söyledi. Dijitalleşmeye uyumlu çalışma şekillerinin desteklenmesi ve serbest, proje bazlı çalışma modellerine yönelik teşviklerin artırılması planlanıyor. Ayrıca, platform ekonomisi önem kazanmaya başladı. E-ticaret, serbest çalışma ve dijital hizmetler gibi alanlarda çalışanların haklarının güvence altına alınması için mekanizmalar oluşturulacak. Son olarak, iş yaşam dengesinin güçlendirilmesi amacıyla çalışanların verimliliğini artıracak ve tükenmişlik sendromunu önleyecek yeni uygulamaların teşvik edileceği duyuruldu.
