Diyanet-Sen Üyeleri, Maaş Promosyon İhalesine Dikkat Çekti
Diyanet-Sen üyeleri, Diyanet İşleri Başkanlığı önünde maaş promosyon ihalesi süreciyle ilgili açıklama yaptı. Diyanet çalışanları, “Maaş anlaşma ihalesinde yanlışta ısrar edilmesin. Yeni mağduriyetler yaşanmasın” yazılı pankart açarak çeşitli taleplerle dikkat çekti: “Sadaka miktarı hediye istemiyoruz”, “Katılım bankaları kazanıyor, DİB çalışanları kaybediyor”, “Yetersiz hizmete mecbur değiliz”, “Maaş teklifi bütün bankalardan alınmalıdır”, “Diyanet çalışanlarını mağdur eden hiçbir teklifi kabul etmiyoruz”, “Maaşımı çekmek için 400 km yol gitmek istemiyoruz”, “Maaş anlaşmasında rekabet şartları sağlansın.”
Ciddi Mağduriyetler Yaşanmaktadır
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın personelin maaşı için katılım finans bankaları ile anlaşma yaptığını belirten Genel Başkan Ali Yıldız, bu durumun personelin ciddi mağduriyetler yaşamasına yol açtığını ifade etti:
“Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatını kapsayan maaş anlaşma ihaleleriyle personel maaşları için katılım bankaları ile anlaşmıştır. Bugüne kadar bu yönde yapılan anlaşmalar nedeniyle Başkanlık personeli, maaş ve bankacılık işlerinde çok ciddi mağduriyetler yaşamaktadır.”
Yanlışta Israr Edilmemesi Gerekiyor
Mart 2025’de yapılacak yeni ihalede, aynı sorunların yaşanmaması için aynı zamanda Başkanlığı uyarmak üzere toplandıklarını belirten yetkililer, taleplerinin dikkate alınmadığını ve bu nedenle açıklama yapmaya mecbur kaldıklarını vurguladı.

Yetkili sendika olarak, alandan gelen sorunları ve talepleri aktarmak üzere 2023 ve 2024’te Kurul İdari Kurulu’na başvurduk. Nisan 2024’te yapılan Kurum İdari Kurulu toplantısında ‘Başkanlık merkez ve taşra teşkilatını kapsayan maaş anlaşması çerçevesinde personele verilen hediyenin güncellenmesi’ hususunda çalışma yapılması kararı alındı. Kamu Denetçiliği Kurumu da, katılım bankalarının yetersiz hizmetleri nedeniyle personelin mağduriyetini tespit etti ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.
Başkanlığa Defalarca İletilen Sıkıntılar
Başkanlığa ve finans kurumlarına bu sorunları ilettiklerini belirten sendika temsilcileri, yıllardır çözüm üretilmediğini ve bu yanlışta ısrar edildiğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, daha önce alınan kararlarla uyumlu bir şekilde hareket etmesi gerektiği belirtildi:
“İhale şartnamesinde, teklif verecek bankaların personel ve ATM sayısı ile altyapısının yeterli olması şartları yer almalı, ihalede rekabet ortamı oluşturulmalıdır.”