DOLAR 38,4563 0.09%
EURO 43,7447 -0.08%
ALTIN 4.069,96-0,72
BITCOIN 3617808-0.10703%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Kanada, F-35 savaş uçağı programından çekilmeye hazırlanıyor

Kanada, F-35 savaş uçağı programından çekilmeye hazırlanıyor

ABONE OL
Mart 15, 2025 14:01
Kanada, F-35 savaş uçağı programından çekilmeye hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kanada Savunma Bakanı Bill Blair, ülkesinin, ABD’den F-35 savaş uçakları satın almak üzere imzaladığı 19 milyar dolar tutarındaki anlaşmadan çekilebileceğini ve alternatif seçenekleri değerlendirebileceğini ifade etti.

KANADA, F-35 PROGRAMINDAN ÇEKİLEBİLİR

Kanada Yayın Kurumunun (CBC) haberine göre, Haziran 2023’te 88 adet F-35 savaş uçağının ABD’den satın alınmasına yönelik imzalanan anlaşma hakkında konuşan Blair, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerle tehdit ettiği süreçte, Kanada’nın 19 milyar dolarlık anlaşmadan çekilip alternatif kaynaklardan uçak satın almayı değerlendirdiğini belirtti.

ALTERNATİFLERİ İNCELİYORUZ

Parası ödenmiş olan ve 2026’da teslim edilmesi planlanan 16 adet F-35’i geri çevirmeyi düşünmediğini vurgulayan Blair, “Diğer alternatifleri ve savaş uçaklarının tamamen F-35 olmalarının gerekip gerekmediğini inceliyoruz.” dedi. Ayrıca, filonun geri kalanına yönelik olarak Avrupa firmalarından hava araçları satın almanın kayda değer bir seçenek olabileceğini ifade etti ve uçak parçalarının Kanada’da birleştirilmesi gibi opsiyonların da değerlendirilmekte olduğunu aktardı.

ABD İLE KANADA ARASINDA GÜMRÜK VERGİSİ GERİLİMİ

ABD, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere yönelik %25 ek gümrük vergisi uygulamasını 4 Mart’ta başlatmıştı. Trump, bu ülkelere “ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA)” kapsamındaki ürünler için 2 Nisan’a kadar gümrük tarifesi uygulanmayacağını açıklamıştı. Ek olarak, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yeni tarifelerin de 12 Mart’ta yürürlüğe gireceği bildirilmişti.

Ontario’nun Başbakanı Doug Ford, 10 Mart’ta, Washington yönetiminin gümrük vergilerine karşılık olarak ABD eyaletlerine sağlanan elektriğe %25 ek ücret uygulayacaklarını belirtmişti. Ford, gerekirse bu oranı artırmaktan çekinmeyeceğini vurgulayarak, “ABD bunu tırmandırırsa elektriği tamamen kesmekte tereddüt etmeyeceğim. Amerikan halkı için çok üzülüyorum çünkü bu ticaret savaşını başlatan onlar değil. Sorumlu olan tek bir kişi var, o da Başkan Trump.” demişti.

Beyaz Saray, 12 Mart’ta Kanada’nın Ontario eyaletinin, ABD’ye sağladığı elektriği tamamen kesme planlarının “ciddi sonuçlar” doğurabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Kanada, F-35 savaş uçağı programından çekilmeye hazırlanıyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.