Piyasada “çekili altın” ya da “kesme altın” olarak bilinen yatırım araçlarına talep günden güne artış göstermektedir. Basılı kıymetli madenlere ilişkin yapılan son düzenlemeler sonrasında, altının ince şerit haline getirilmesi ve farklı şekillerde kesilmesi veya işlenmesiyle ortaya çıkan bu ürünlerin satışında önemli bir artış yaşandığı gözlemlenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, finansal sektörün güvenilirliğinin artırılması için Türkiye’de Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyum sürecine yönelik kayıt dışı ekonomik faaliyetlerle mücadele etmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede kıymetli maden sektörüne yönelik de önemli adımlar atılacaktır. Çok küçük miktarlarda altın satışı yapılması ve bu ürünlerin standardının olmaması, yatırım amaçlı alım yapan tüketiciler için potansiyel riskler doğurmaktadır. Bu nedenle, söz konusu ürünlerin tanımının yapılması ve yerel alım satıma ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş olup, düzenleyici mevzuat çalışmaları tamamlanmıştır.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığın önlenmesi için bakanlığın kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüğünü ve ilerleyen süreçte ek tedbirlerin alınacağını belirtmiştir. Şimşek’in açıklamalarına göre, çeşitli sektörlerde olduğu gibi birçok piyasada kayıt dışılığın önlenmesi için sıkı önlemler alınıyor. Bu sayede tüketicilerin korunmasının yanı sıra altın ürünlerine dair denetimin artırılması hedeflenmektedir. Yapılacak düzenlemelerle sektördeki belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve altın ticaretinde uluslararası standartlara uyumun sağlanması amaçlanmaktadır.
Kaynak: AA / Abdurrahman Yazıcı – Teknoloji, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ekonomi, Finans
EKONOMİ
4 saat önceEKONOMİ
4 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
14 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.