Küresel piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife açıklamaları fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ederken, bugün gözlerin ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi’ndeki konuşmasına çevrildi.
Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yüzde 25 tarife uygulanacağını açıklamasının ardından piyasalarda tarife endişeleri tekrar güç kazanmaya başladı. Analistler, bu hafta Trump’ın tüm ülkelere yönelik karşılıklı tarifeleri açıklayacağını hatırlatarak, ticari gerilimlerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini belirtti. Öte yandan, Jerome Powell’ın bugün yapacağı açıklamalarda ABD ekonomisindeki gidişata ve tarifelerin olası etkilerine yönelik ipuçları aranacak. Analistler, para piyasalarında Fed’in ilk faiz indirimine haziran ayında gideceğine yönelik fiyatlamaların güçlü kalmayı sürdürdüğünü işaret etti.
Fed’in New York Şubesinin dün açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarına göre, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi geçen ay değişmeyerek yüzde 3 oldu. Kurumsal tarafta çelik üreticisi US Steel’in hisseleri yüzde 5’e yakın, Cleveland-Cliffs’in hisseleri yüzde 18 ve Nucor’un hisseleri yüzde 5 yükseldi. Alüminyum üreticisi Alcoa’nın hisseleri de yüzde 2 değer kazandı. Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,50’ye yükselirken, dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 108,4 seviyesinde dengelendi. Altının ons fiyatı dün yüzde 1,6 değer kazancıyla 2.906,93 dolardan kapandı. Ons altın 2.942,74 ile rekor tazelemesinin ardından şu sıralarda yüzde 0,4 primle 2.919 dolardan işlem görüyor.
Analistler, 18:00’deki Fed Başkanı Powell’ın ve BoE Başkanı Bailey’nin konuşmasının takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.750 puanın destek, 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: AA / Mahmut Çil – Ekonomi
EKONOMİ
24 dakika önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.