Ticaret Bakanlığı, 2024’te yürürlüğe girecek ve 2025’te uygulanmaya başlayacak iç ticaret düzenlemeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Haksız fiyat değerlendirmeleri ile perakende ticaret, otomotiv ve emlak sektörlerine yönelik birçok düzenleme, bu yıl da geçerliliğini sürdürecek.
Fiyatı 25 bin lira üzerindeki cep telefonları ile sıfır ürün kategorisinde fiyatı 20 bin lira olan cep telefonları için 3 ay taksit uygulaması getirildi. Ayrıca, taşıt satışlarında taksitlendirme alt sınırı 400 bin lira, üst sınırı ise 2 milyon lira olarak belirlendi.
Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik ile tescilsiz motorlu kara taşıtlarının ticareti kapsama alındı. Distribütörler ve yetkili satıcılar için yeni kural ve yükümlülükler getirildi. İhalelerin şeffaflık ve güvenliğini artırmak amacıyla yeni kurallar belirlendi. Ayrıca, yetki belgesi almak için gerekli şartlar arasında iş yeri açma ruhsatı talep edilmeyecek, 1 Mart’a kadar başvurularda lise mezuniyeti şartı kaldırılacak. Otomotiv sektöründeki “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması” uygulama süresi ise 1 Temmuz’a kadar uzatıldı.
Haksız rekabetle mücadele amacıyla fahiş fiyat artışı cezasının üst sınırı 1 milyon lira ve stokçuluk cezası ise 12 milyon liraya çıkarıldı. Bir yıl içinde üç kez stokçuluk cezası alan iş yerleri, 6 güne kadar kapatılabilecek. Perakende ticaret alanında, haksız ticari uygulamalar ve ödeme sürelerine ilişkin yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. 250 metrekareden büyük zincir mağaza şubelerinde, glütensiz tatlılar ve un gibi ürünlerin satışıyla ilgili tebliğler düzenlendi.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle, 14 Mayıs 2024’ten önce taşınmaz ticareti yapan işletmeler için mesleki deneyim şartı aranmayacak. Açıklanan yeni tarih Mart 2024 olarak güncellendi. Elektronik ticaret mevzuatı çerçevesinde hizmet sağlayıcılar için uygulanması gereken yeni yükümlülükler belirlendi. Yerli e-ticaret pazar yerlerinin yurt dışı satışlarının desteklenmesi amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da değişiklik yapıldı.
Kapalı pazarlardaki satış yerlerinin kiralama yöntemi değiştirildi. Bakanlık tarafından sebze ve meyve ticaretine yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Üretici örgütü belgesi almak için gereken ortak veya üye sayısı 50’den 25’e indirildi. Üreticiye ödenecek mal bedelinden hamaliye ücretinin kesilmeyeceği ve toptancı halinden mal alırken hamaliye hizmetine zorlanmayacağına dair düzenlemeler getirildi. Bu yıl hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınır 887 bin 9 lira olarak belirlendi.
Kaynak: AA / Umut Halavart – Ekonomi Ticaret Bakanlığı Teknoloji Otomobil Ekonomi Finans Emlak
EKONOMİ
45 dakika önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
17 saat önceEKONOMİ
18 saat önceEKONOMİ
19 saat önceEKONOMİ
19 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.