İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürülmesi üzerine bankalar, döviz büroları ve kuyumcular alım-satımı durdurma kararı aldı. Bu durum, 1979-2003 yılları arasında Irak’ı yöneten Saddam Hüseyin’in benzer uygulamalarını akıllara getirdi.
Savaşın Ardından Piyasaya Sürüldü
1990’daki Birinci Körfez Savaşı sırasında Amerikan dolarının güvenilirliğini zedelemek ve ABD ekonomisini zayıflatmak amacıyla Saddam Hüseyin, sahte dolar basmaya başladı. Yüzde 99 oranında gerçek olduğu ve morötesi ışıkla ayırt edilemediği iddia edilen “Saddam doları” savaşın ardından piyasaya sürüldü.
Dolarların Akıbeti Hala Merak Konusu
ABD’nin Irak’ı işgali sonrasında sahte dolarlardan hangilerinin nereye gittiği uzun yıllar merak konusu oldu. Zira işgal öncesinde sahte dolarlar dışında Irak Merkez Bankası’ndaki orijinal dolarlara da devrik Irak yönetimi tarafından el konuldu. 2004’te Irak’ın işgalinden sonra, Irak Merkez Bankası’ndaki tahmini bir milyar doların nereye gittiği bilinmiyor. 2003 yılında New York Times gazetesi, Saddam hükümetinin üç milyar dolarının Suriye ve Lübnan’daki bankalarda bulunduğu iddialarında bulundu. Ayrıca, Türkiye’deki bankalarda da Iraklılara ait 500 milyon dolardan fazla para bulunduğu bilgisi haberlerde yer aldı.
Fırsatçılar İş Başında
Piyasaya sürülen sahte dolarlardan dolayı alım-satım durunca, fırsatçılar ortaya çıktı. Komisyonlarını %10-30 artırarak, 34.53 lira olan dolar kurunu 25 liraya kadar düşürdüler. Güncel 34.53 TL olan 1 dolar kuru bazı kuyumcu ve döviz bürolarında 30 TL’den hesaplanıyor. Hatta fırsatçılıkta sınır tanımayıp kuru 25 TL’ye kadar düşüren bile var.
“Düşük Fiyat Teklif Ediyorlar”
Sahte dolar sorununu fırsata çeviren uygulamalara tepki gösteren vatandaş, “Doları iki yıl önce aldım. Satmak istediğimde sahte dolar sorununu öne sürüp düşük fiyat teklif ediyorlar. Oysa bu sahte dolar olayı iki aydır varmış. Ancak fırsatçılık yaparak kazanç sağlamaya çalışıyorlar” şeklinde ifade etti.