Ramazan Öncesi Kırmızı Et Fiyatlarındaki Spekülatif Hareketler
Tarım Ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü aracılığıyla Ramazan öncesi kırmızı et sektöründeki spekülatif hareketlere karşı piyasayı regüle etmek amacıyla önlemler alıyor.
ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan’ın Açıklamaları
ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, kurumun regülasyon görevini sürdürdüğünü belirtti. Piyasa müdahalelerinin Bakanlık politikalarıyla uyumlu olduğunun altını çizen Kayhan, “Sektörün tüm paydaşlarını dikkate alarak, üreticinin maliyetlerini gözeterek, tüketicinin alım gücünü önemseyerek ve kabul edilebilir fiyat politikalarının piyasalarda hakim olmasını sağlamak için tedbirler uyguluyoruz.” dedi.
Fiyat Hareketlerinin Çoğu Spekülatif
Kayhan, et sektörünün dönem dönem sıkıntılar yaşanan bir alan olduğuna dikkat çekip, şunları söyledi: “İki yıldır aldığımız tedbirlerle et sektöründe piyasa istikrarını sağlamak için güçlü bir çaba sarf ettik. Ancak, kırmızı et sektörü, hiç ilgisi olmayanların da dahil olduğu gündem bir alan. Geçen haftadan itibaren başlayıp devam eden fiyat hareketliliği herkesçe biliniyor. Bunun kaynağına baktığımızda, ilgili olmayan insanların yorum yaptığını ve piyasaya beklentiler empoze ettiğini görüyoruz. Üreticiler bir beklenti olunca hayvanlarını kestirmiyor, bu da arz kısıtlanmasına yol açıyor.” dedi.
Piyasada Arz Sıkıntısı Yok
Kayhan, arz açığı belirleyip alım yaptıklarını ifade ederken, “Ramazan ayı öncesinde piyasalara hem kasaplık hem de karkas tedariki yaptık. Şu anda piyasada arz sıkıntısı yok; fiyatların dengesizliği tamamen spekülatif.” değerlendirmesinde bulundu. Haksız kazanca karşı olduklarını vurgulayan Kayhan, rekabet şartlarını yok eden yapıların önüne geçeceklerini de belirtti.
Kırmızı Ette Kendi Kendine Yeten Ülke Olma Hedefi
Tarım Ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, hayvancılıkta temel hedeflerinin, su kaynaklarını korumak, hayvan refahını öncelikli kılmak ve genç, kadın üreticileri teşvik etmek olduğunu ifade etti. Çelik, “Kırmızı et sektörü, sadece bir gıda üretim alanı değil, aynı zamanda kırsal kalkınma, istihdam ve ekonomik büyüme açısından kritik bir sektördür.” dedi.
Kırmızı Ette Yeterlilik Oranı Yüzde 95,2
Çelik, kırmızı et üretiminin artmaya devam ettiğini belirterek, “2002 yılında 778 bin ton olan kırmızı et üretimimiz, 2023 yılı itibarıyla yüzde 206 artışla 2 milyon 384 bin tona ulaştı. Bugün itibarıyla ülkemizin kırmızı et yeterlilik oranı yüzde 95,2 seviyesindedir. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda bu oranı yüzde 100’e çıkarmaktır.” diye konuştu.
Çelik, spekülatif hareketlerin takip edildiğini belirterek, “Piyasa takip sistemimizle fiyat hareketleri izlenmekte, bu durumlara karşı gerekli müdahaleler yapılmaktadır.” dedi.
