İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Üzerine Rekabet Kurumu Açıklamaları
Rekabet Kurumu tarafından yayımlanan açıklamada, İntema İnşaat ve Tesisat Malzemeleri Yatırım ve Pazarlama AŞ’nin, yeniden satış fiyatlarını belirlemek ve bayilerine yönelik kısıtlamalar getirmek suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediği yönünde yürütülen soruşturmanın, uzlaşma ve taahhüt ile sonuçlandığı ifade edilmiştir.
TAAHHÜT METNİ SUNULMUŞTUR
Sunulan uzlaşma metni çerçevesinde, yeniden satış fiyatının belirlenmesi iddiası nedeniyle 64 milyon 812 bin 992 lira tutarında idari para cezası verildiği bildirilmektedir. Açıklamada, “Şirket tarafından bayilerin ürün sunacağı bölgeler ve müşterilere yönelik kısıtlamalar olduğu iddiaları üzerine, farklı bayilerle imzalanan sözleşmelerde yer alan rekabet yasağı ve tek elden alım yükümlülüğüne ilişkin taahhüt metni sunulmuştur. Sunulan taahhütler kabul edilmiş ve şirket bakımından bağlayıcı hale getirilerek yürütülen soruşturmanın anılan iddialar bağlamında sonlandırılmasına karar verilmiştir.” denilmektedir.
SÖZLEŞMELERİN İLGİLİ HÜKÜMLERİ TADİL EDİLECEK
Açıklamada ayrıca, firma tarafından sunulan taahhütler ile ilgili olarak, “Bu kapsamda, farklı bayilik statüsündeki yeniden satıcılarla imzalanan sözleşmelerin ilgili hükümleri değiştirilecektir. Yeniden satıcıların aktif ve pasif satış yapabilecekleri bölge ve müşteri gruplarına dair herhangi bir sınırlama olmadığı vurgulanacaktır. Vitra satış noktaları ve tali satıcılara uygulanan prim sisteminin bölge tahsisine dayanmadan düzenlendiği açıkça belirtilecektir.” ifadeleri yer almaktadır.
Ayrıca, satış noktaları ya da tali satıcıların, faaliyet gösterdikleri bölge dışında yetkili satıcılardan yaptıkları alımların prim sistemine dahil olduğunu belirten bilgilendirme yazısı, yeniden satıcılarla paylaşılacaktır. İntema’nın farklı bayileriyle imzaladığı sözleşmelerde yer alan rekabeti kısıtlayıcı hükümlere dair bilgiler, Yetkili Satıcılık ve Vitra Satış Noktası Sözleşmelerindeki rekabet etmeme yükümlülüğünün, “gömme rezervuar” ürün grubuna dair sözleşmeden çıkarılmasını içerir. Ayrıca, İntema Yetkili Satıcılık ve İntema Vitra Satış Noktası sözleşmelerinin rekabeti kısıtlayıcı hükümleri ilgili sözleşmelerin tamamından çıkarılacaktır.
TAAHHÜTLER 4 AY İÇİNDE UYGULAMAYA KONULACAK
Açıklamada, söz konusu taahhütlerin kısa kararın tebliğinden itibaren 4 ay içerisinde hayata geçirileceği ve süresiz olarak geçerli olacağı belirtildi. Ayrıca, şirketin yetkili satıcılarıyla imzaladığı Yetkili Satıcılık Sözleşmesi’nde yer alan rekabet etmeme yükümlülüğüne bireysel muafiyet tanınabileceği sonucuna ulaşıldığı ifade edilmiştir.