DOLAR 34,7999 0.27%
EURO 36,8294 -0.07%
ALTIN 2.942,590,29
BITCOIN 34570091.23208%
İstanbul
12°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi

Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi

ABONE OL
Kasım 27, 2024 09:00
Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Slovakya, Satsuma Mandalinaları İlaç Kalıntısı Nedeniyle Geri Çevirdi

Türkiye’den Slovakya’ya ihraç edilmek istenen Satsuma cinsi mandalinalarda Avrupa Birliği’nin kabul edilebilir limitinin 4,4 katı seviyesinde ‘chlorpyrifos-methyl’ ilaç kalıntısı tespit edilmiştir. Slovakya, mandalinaları 21 Ekim’de sınırdan geri çevirmiştir. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, geri çevrilen mandalinanın Bulgaristan sınırında imha edildiğini açıklamıştır.

Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında gıda güvenliği ile ilgili bilgilerin hızlıca paylaşımını ve halk sağlığını korumayı hedefleyen Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF), 20 Kasım’da yayımladığı bir raporda Slovakya’ya ihraç edilmek üzere yola çıkan Satsuma mandalinalarında chlorpyrifos methyl kalıntısının tespit edildiğini bildirmiştir. Raporda, Bulgaristan sınırındaki denetimlerde pestisit oranının Avrupa Birliği’nin kabul ettiği sınırın 4,4 kat üzerinde olduğu kaydedilmiştir.

“Türkiye’ye Geri Gönderilmedi, Doğrudan İmha Edildi”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’nın narenciye üretimindeki liderliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin narenciye üretiminin yaklaşık %45’inin bu kentten karşılandığını ifade etmiştir. Doğan, “Ürettiğimiz narenciyeleri eylül ayından mayıs ayına kadar, başta Rusya olmak üzere Balkan ülkeleri ve Orta Asya’ya ihraç ediyoruz. Slovakya’ya gönderilen Satsuma mandalinalar, yapılan analizler sonucunda chlorpyrifos methyl kalıntısı içerdiğinden Türkiye’ye geri gönderilmemiş, doğrudan imha edilmiştir. Bu ürünler iç piyasaya asla girmez” diye belirtmiştir.

Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi
Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi

“Çiftçilerimiz Yasaklı İlaçları Kullanmaz”

‘Chlorpyrifos methyl’in 5 yıl önce yasaklandığını söyleyen Doğan, bu ilacın artık piyasada bulunmadığını ifade etmiştir. Doğan, “Belki çiftçimizin deposunda eskiden kalmış bir ilaç, fark edilmeden bir bahçenin küçük bir kısmında kullanılmış olabilir. Ancak çiftçilerimiz bilinçli ve yasaklı ilaçları kullanmaz. Narenciye paketleme tesisleri de çiftçiden aldığı ürünleri analiz yapmadan kabul etmez. Ürün, analizden geçtikten sonra paketlenip yurtdışına gönderilir. Bu yıl bölgemizde narenciye üretimi az olduğu için fiyatlar oldukça yüksek. Bir Satsuma mandalinanın paketleme maliyeti yaklaşık 40 lirayı buluyor. Bu kadar maliyetli bir ürünü analiz yapmadan yurtdışına göndermek ticari bir mantığa sığmaz” açıklamasında bulunmuştur.

“Numune Alma Yöntemleri İyileştirilmelidir”

Ürün analiz sürecindeki olası eksikliklere değinen Doğan, numune alımında bahçenin her yerinden örnekleme yapılması gerektiğini belirtmiştir. “Ancak bazen yalnızca bir noktadan alınan numuneler yanlış sonuçlara yol açabilir. Örneğin, 100 dönümlük bir bahçeye ilaçlama yapılırken başka bir ilaç küçük bir alanda kullanıldığında bu durum fark edilmeyebilir. Bu, analizin yapıldığı yerden alınan örnekte sorun çıkmasına neden olabilir.” diyen Doğan, daha sağlam analizler için örneklerin bahçenin her yerinden alınmasının önemine vurgu yapmıştır. “Paketleme tesisi, bahçenin bir bölümünden örnek alıp analiz yapıyor. Bu sebeple gözden kaçırılan bir yer analize denk gelmiş olabilir” şeklinde değerlendirmiştir.

Chlorpyrifos-methyl Nedir?

Chlorpyrifos-methyl, çeşitli mahsullerdeki böcek zararlılarını kontrol etmek amacıyla kullanılan bir böcek öldürücüdür. Bu madde Türkiye’de yasaklanma sürecinde olsa da halen yaygın olarak tercih edilmeye devam etmektedir. Sinir sistemini etkileyerek felçlere yol açtığı bilinmektedir.

Birçok Ülkede Yasaklandı

Chlorpyrifos-methyl, özellikle tarımda kullanılan bir pestisittir ve sağlığa zararları sebebiyle birçok ülkede yasaklanmıştır. Türkiye’de 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanan bu tarım ilacının, nörolojik gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabileceği ve özellikle çocuklar üzerinde zararlı olabileceği tespit edilmiştir.

Slovakya, mandalinalardaki ilaç kalıntısı nedeniyle ihracı geri çevirdi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Ekonomi Türkiye Avrupa Birliği Bulgaristan Slovakya Türkiye 3-sayfa İhracat Almanya Ekonomi Güncel Çevre Tarım

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.