Avrupa’da Tereyağı Fiyatlarındaki Yükseliş ve Etkileri
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tereyağı fiyatları şubat ayında yıllık ortalama %30 artış göstermiştir. Almanya, Avrupa’nın en kalabalık nüfusuna sahip ülke olarak, Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine dayanarak ocak ayında tereyağı üretici fiyatlarının yıllık bazda %39,8 oranında arttığını bildirmiştir.
Söz konusu artış oranlarının, Avro Bölgesi’nde ocak ayında %2,5 olarak gerçekleşen enflasyonun çok üzerinde olması dikkat çekmektedir. Ayrıca Avrupa’da tereyağı genellikle 250 gramlık ambalajlarda satılmakta, bu durum tüketicilerin sık sık bu ürünü almasına neden olmakta ve dolayısıyla fiyattaki dalgalanmaları daha fazla hissetmelerine yol açmaktadır. Bu durum, enflasyon beklentilerini düşürmeye yönelik politikaların etkisini azaltmaktadır.
Marketler Tereyağı İçin Promosyon Düzenliyor
Avrupa’da tüketiciler, tereyağı için tarihin en yüksek fiyatını öderken, süpermarketler bu üründe indirimli promosyonlar düzenlemektedir. Panik alımlarını önlemek amacıyla süpermarketler, her müşteri için en fazla 4 paket tereyağı (her biri 250 gram) alım limiti getirmiştir. Bunun yanı sıra bazı süpermarketlerde tereyağı, havyar gibi lüks ürünlerle özel güvenlikli raflarda saklanıyor.
Polonya, Fiyatları Düşürmek İçin Donmuş Tereyağı Rezervlerini Satıyor
Almanya’nın komşusu Polonya’da tereyağı fiyatları, siyasi gündemin önemli bir parçası haline gelmiştir. Tereyağı, ülkede lüks bir ürün olarak kabul edilirken, hükümet acil önlemler almaktadır. Mayıs 2025’teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde artan fiyatları dengelemek amacıyla Polonya hükümeti, Aralık 2024’te stratejik tereyağı rezervlerinden 1.102 tonun serbest bırakılacağını açıklamıştır. Polonya Stratejik Rezervler Ajansı, tuzsuz dondurulmuş tereyağını işletmelere kilosu 7 dolardan satışa sunacağını bildirmiştir.
Maliyetler Artıyor, Üretim Düşüyor
Bu arada Avrupa’da çiftçiler, yüksek ham madde ve enerji maliyetleri, düşük süt fiyatları ve yüksek nakliye masrafları ile mücadele etmektedir. Bu etkenler, tereyağı üretiminde sıkıntılara yol açmaktadır. Ayrıca, son yıllarda Avrupa genelinde konsantre yem kullanımının artması nedeniyle sütlerin yağ içeriği normalden daha düşük hale gelmiş, bu da tereyağı üretiminin düşmesine neden olmuştur. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği’ndeki inek sayısı 20 milyonun altına düşmüş, özellikle Hollanda ve İrlanda gibi önemli süt ve tereyağı endüstrisine sahip ülkelerde tarım politikaları konusunda sert tartışmalar yaşanmaktadır. Avrupa genelinde ise hükümetlerin iklim politikaları ve artan maliyetler nedeniyle çiftçi protestoları artmaktadır.