Suriye’de Esad ailesinin uzun yıllar süren otoriter yönetiminin, Heyet Tahrir eş Şam (HTŞ) liderliğindeki ani saldırı ile birkaç hafta içerisinde sona ermesi, ülkenin geleceği hakkında birçok belirsizliği beraberinde getirdi. Hangi grubun kontrolü ele alacağı noktasında belirsizlik devam ederken, resmi para birimi “Suriye lirası” değersizleşti. Bu durum, Suriyelilerin Türk Lirası kullanmaya başlamasına yol açtı.
Esad rejiminin çöküşünün ardından, yeni bir hükümet kuruldu. Yeni başbakan ve kabinesi, İdlib’i yöneten Kurtuluş Hükümeti’nden gelen isimlerden oluştu. Başbakan Muhammed el-Beşir, yeni yönetim sisteminin şekli hakkında kapalı mesajlar verirken, en çok merak edilen konulardan biri ekonomik düzenin nasıl olacağıydı. Gelen ilk sinyaller, serbest piyasa ekonomisine geçiş olacağı yönünde.
Dün akşam televizyonlarda, Şam Emevi Meydanı’ndan yapılan canlı yayınlarda, Suriyelilerin ellerindeki Suriye liralarını yakarak protesto ettikleri görüldü. Görüntüler, Esad’ın fotoğraflarını taşıyan liranın, değerinin sıfıra yaklaştığını ve adeta kağıt parçasına döndüğünü gösterdi. Halk, Türk Lirası’na yöneldi. Doları olanlar da bunu bozdurup Türk Lirası almayı tercih ediyor.
Suriye lirası, özellikle 2020 yılında büyük bir değer kaybı yaşadı. Bu yıl, ABD’nin Şam yönetimine yönelik uygulamaya koyduğu Sezar yaptırımları, ekonomik çöküşü derinleştirdi. 1 dolar, 1000 Suriye lirasına eşdeğerken, yaptırımların başlamasıyla bu oran hızla 4000 Suriye lirasına ulaştı.
Kaynak: Haberler.com / Dünya / Asgari Ücret / Beşşar Esed / Politika / Ekonomi / Suriye / Güncel / Dünya / Memur
EKONOMİ
51 dakika önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
12 saat önceEKONOMİ
16 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.