24 yıllık Beşar Esad iktidarının sona ermesinin ardından, Suriye’de yeni bir geçici hükümetin yönetimi devralmasının ardından 11 Ocak 2025 tarihinden itibaren gümrük vergileriyle ilgili tek tip vergi sistemine geçiş yapıldı. Bu durum, Türkiye’den gönderilen ürünlerin gümrük tarifelerinde yüzde 300 ile 500 arasında bir artışa sebep oldu. Yüksek vergi oranları nedeniyle sınır kapılarında oluşan uzun tır kuyrukları üzerine Ticaret Bakanlığı’nın temasları sonucunda Suriye ile Türkiye arasındaki ticarette 5 maddelik yeni bir yol haritası belirlendi.
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 8 Aralık 2024’te Suriye’de eski rejimin yıkılmasının ardından halkın özgürlüğe kavuşması sürecinde, Türkiye ile Suriye ilişkilerinde önemli ilerlemeler kaydedildiği vurgulandı. Açıklamada, “Suriye’nin en büyük ticaret ortağı olan Türkiye ile dış ticaret ilişkilerimizde yeni bir döneme girilmiştir. Türk ürünleri, yalnızca kuzeyde barış harekâtıyla özgürlüğe kavuşan bölgelerde değil, tüm Suriye topraklarına ulaşabilmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Suriye’deki yeni hükümetin 11 Ocak’ta uygulamaya koyduğu ortak ve tek gümrük rejiminin bazı yanlış anlaşılmalara yol açtığı belirtildi. Bu sebeple, Suriyeli yetkililerle video konferans aracılığıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu başkanlığında, ilgili teknik ekipten oluşan bir heyet, 23 Ocak’ta Türk Hava Yolları (THY) ile Suriye’nin başkenti Şam’a ilk uçuşunu gerçekleştirmiştir. Heyet, Suriye Ticaret ve Tüketicinin Korunması Bakanı Mahir Halil el-Hasan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Duhan ve Kara ile Deniz Sınırları Otoritesi Başkanı Kuteybe Bedevi ile bir araya gelmiştir.
Görüşmelerde, Türkiye ve Suriye arasındaki ticari ilişkilerde atılacak adımlar ve gümrük konuları masaya yatırılmış, yeni döneme ilişkin 5 maddelik bir yol haritası belirlenmiştir.
11 Ocak 2025 itibarıyla Suriye tarafından tüm ülkelere ve sınır kapılarına eşit biçimde uygulanan gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirileceği kararlaştırıldı.
2011 yılında askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA), daha kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlayışıyla yeniden hayata geçirilmesi için müzakerelere başlanması konusunda mutabık kalındı.
Suriye ekonomisinin yeniden canlanması için sanayi ve tarım ürünleri ticarisi, transit taşımacılık, ikili taşımalar gibi alanlarda iş birliği yapılması kararlaştırıldı. Türk şirketlerinin Suriye’nin inşasında kilit rol oynayacağı, Suriye sanayiinin yeniden canlanmasında öncülük edeceği ifade edildi.
Türk firmalarının, bugüne kadar sınırlı bölgelerde hizmet veren, yeni dönemde tüm Suriye genelinde faaliyet göstermesi ve yatırım fırsatlarını değerlendirmesi için Suriye yönetimi ile işbirliği yapılacaktır.
Suriye ile ticari geçiş noktalarında artan trafiğin daha hızlı ve verimli bir şekilde yönetilmesi için mevcut koordinasyonun güçlendirilmesi kararlaştırıldı.
İşte yapılan o açıklama:
Olgun Kızıltepe Haberler.com – Dünya Ticaret Bakanlığı Politika Ekonomi Türkiye Finans Suriye Güncel Dünya
EKONOMİ
30 dakika önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
8 saat önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.