Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın ardından muhalif güçler, 61 yıllık Baas rejimine son vermeyi başardı. Esad’ın yıkılmasıyla birlikte, başkent Şam başta olmak üzere Halep gibi nüfus yoğunluğu yüksek şehirlere yurt dışından ithal ürünler girmeye başladı.
Uzun bir aradan sonra, Türkiye’den giden ürünlerin Suriye’nin her noktasına ulaşmaya başlaması, Türkiye ve Suriye arasındaki ticaret hacminin genişlemesine yol açtı. Hatay’da bulunan sınır kapılarında, araç sayısının yaklaşık 2000’e ulaştığı bildiriliyor. Yönetimin değişmesiyle birlikte artan vergiler tüccarlar arasında sorunlar yaratmaya başlasa da, sınır kapılarındaki kuyruklar kilometrelerce uzamış durumda. Devasa tır kuyrukları dron ile havadan görüntülenerek dikkat çekiyor.
61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasıyla birlikte Suriye’ye sınırdan geçiş yapan araç sayısında belirgin bir artış gözlemlendi. Tır şoförü Abdulhamit Bingöl, “Suriye’deki savaş öncesinde geçişler çok zordu. Beşar Esad’ın sıkı yönetimi altında yaşadığımız zorluklar fazlaydı. Şimdi durum daha iyi; şu anda aşağı yukarı 400 araç geçerken savaş öncesinde bu sayı 150’yi geçmiyordu. Savaşın sona ermesi Müslüman âlemi için büyük bir gelişme oldu; işler yavaş yavaş açılmaya başladı. Buradan Suriye’nin Azez, Afrin ve diğer bölgelerine gidiyoruz. Ancak Suriye devleti yeni uygulanan vergiler nedeniyle bazı zorluklarla karşılaşıyoruz,” dedi.
Suriye’de Esad rejiminin yıkılması ile birlikte ticaret hacminin arttığını belirten tır şoförü Yücel Keskincik, “Salı gününden beri burada bekliyorum. Bugün cumartesi, pazartesiye kadar sıram gelmeyecek. Cilvegözü sınır kapısından gideceğiz. Buradaki bekleme süresi çok sıkıntı yaratıyor; geceleri uyuyamıyoruz. Savaşın sona ermesiyle durum oldukça iyileşti; şu anda geçişler eskiye göre çok daha iyi,” şeklinde görüş belirtti.
Suriye’nin uyguladığı yeni vergiler nedeniyle tüccarların bazı anlaşmazlıklar yaşadığını söyleyen tır şoförü Hüseyin Kızıldağ, “Savaşın bitmesiyle işler daha iyi bir duruma geldi ama bazı zorluklar yaşıyoruz. Suriye’nin geçiş vergilerini arttırması girişleri ve çıkışları biraz duraklattı. Burada güvenlik durumu harika; arabamızı bırakıp gidebiliyoruz. 6 gündür bekliyoruz ve sırayla alınıyoruz. Önceki yıllarda 3 günde geçiyorduk ama şimdi vergilerin artması nedeniyle bazı sorunlar yaşanıyor,” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / RAMAZAN İLIN – Ekonomi Uluslararası İlişkiler Ekonomi Türkiye Suriye Hatay Dünya Zam
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önce