Ticaret Bakanlığı, taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasını başlattı. 1 Nisan’a kadar tanınan geçiş sürecinin ardından, yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmeleri elektronik platformlara ilan giremeyecek.
Bakanlıktan gelen açıklamada, ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önlenmesine yönelik çalışmalara devam edildiği belirtilerek, kimliği bilinmeyen üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı ya da aldatıcı taşıt ilanlarının ve spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesinin öncelikli hedef olduğu vurgulandı.
Yeni düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların Bakanlıktan yetki belgesi almasının zorunlu hale getirildiği ifade edildi. 2024 yılı itibarıyla 26 bin 627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti için yetki belgesi verildi. Bakanlık, bu belgenin alınmasını kolaylaştıracak düzenlemeleri hayata geçirmenin yanı sıra, sektördeki ticari faaliyetleri de yakından takip etmektedir.
Ayrıca açıklamada, sahte taşıt ilanlarının önlenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi amacıyla elektronik ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğünün getirildiği, EİDS’in bu kapsamda kurulduğu belirtildi.
1 Kasım 2023’ten itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapıldığı, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan vermesinin engellendiği açıklamada, EİDS’nin yetki doğrulamasının bugün itibarıyla devreye girdiği bildirildi. Bu kapsamda, taşıt ilanlarının yalnızca taşın sahibi, birinci ve ikinci derece akrabaları veya taşıt sahibince yetkilendirilmiş belgeli işletmelerce verilebileceği kaydedildi.
Açıklamalarda, oto galeri işletmelerinin taşıt sahiplerini e-Devlet üzerinden yetkilendirebileceği bilgisi verildi. Taşıt ilanlarında yetki doğrulamasının 1 Nisan’a kadar geçiş dönemi olacağı, bu tarihe kadar geçiş süreci dolmadan ilan verilebileceği; ancak bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyeceği belirtildi. Yetki belgesi olmayan oto galerilerinin ilan girişi yapamayacağı ifade edildi. Bakanlık, sahte ve aldatıcı ilanların engellenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüklerini uygulamaktadır.
Kaynak: AA / Abdurrahman Yazıcı – Otomobil – Ekonomi – Güncel – Finans
EKONOMİ
10 dakika önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
4 saat önce