DOLAR 36,6684 0.15%
EURO 39,9594 0.31%
ALTIN 3.516,19-0,04
BITCOIN 30806494.34917%
İstanbul
18°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Diyarbakır’da kayadan gaz fışkıracak! 350 milyar dolarlık dev rezerv

Diyarbakır’da kayadan gaz fışkıracak! 350 milyar dolarlık dev rezerv

ABONE OL
Mart 14, 2025 05:30
Diyarbakır’da kayadan gaz fışkıracak! 350 milyar dolarlık dev rezerv
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, ABD ile imzaladığı Ortak Girişim Anlaşması çerçevesinde Diyarbakır Havzası’ndaki konvansiyonel olmayan petrol ve gaz kaynaklarını geliştirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda havzada kaya gazı üretimi gerçekleştirilecektir.

Kaya Petrolü

Türkiye Gazetesi’nden Cevdet Fırat Aydoğmuş’un aktardığı üzere, Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmalara dayanarak Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ve Trakya bölgelerinde toplam 651,3 milyar metreküp kaya gazı ve 4,7 milyar varil kaya petrolü potansiyeli bulunduğunu belirtmiştir.

Henüz Üretime Başlanmadı

Öner, 2010’lu yıllardan itibaren bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amacıyla çeşitli yabancı firmalarla arama ve sondaj faaliyetleri yürütüldüğünü, ancak Diyarbakır’da henüz üretim aşamasına geçilmediğini ifade etti. “Son yıllarda TPAO, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 5 ve Trakya’da da 10 kuyuda kaya gazı ve kaya petrolü araştırmaları yaptı.” dedi.

Değeri Tam 350 Milyar Dolar

Diyarbakır’daki 3 kuyuda sondaj çalışmaları tamamlanırken, 2 kuyudaki çalışmalar ise devam etmektedir. Hedef, 651,3 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin mümkün olan en yüksek seviyede üretime alınmasıdır. Bugün bu gazın maddi değeri 350 milyar dolara ulaşmaktadır.” şeklinde açıklamalar yaptı.

CoinTR’den 1.000 TL Hediye! Hemen Üye Ol, Kolayca Kazanmaya Başla! Şimdi Katıl!

Reklam

Reklamdır

Erdem Aksoy

Erdem Aksoy

Haberler.com – Ekonomi | Uluslararası İlişkiler | Diyarbakır | Türkiye | Ekonomi | Enerji | Finans | Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.