Kasım Ayı Enflasyon Rakamları: Yıllık Açıdan Düşüş Devam Ediyor
Geçtiğimiz ay yıllık enflasyon oranı yüzde 48,58’e gerilemişken, kasım ayında bu oran yüzde 47,09 olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Açıklamaları
TÜİK, kasım ayı için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini paylaştı. Kasım ayında TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 2,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 42,91, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,09 ve son 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 60,45 artış gösterdi.
Yıllık En Yüksek Artış: Eğitim Sektörü
Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla en düşük artış gösteren ana grup ulaştırma (%26,24) olurken, en yüksek artış ise eğitim alanında %92,49 olarak tespit edildi.
Aylık Artışta Gıda Grubu Öne Çıkıyor
Ana harcama grupları arasında kasım ayında bir önceki aya göre en fazla azalma gösteren grup giyim ve ayakkabı (%-0,25), en yüksek artışı gösteren grup ise gıda ve alkolsüz içecekler (%5,10) oldu.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içecekler ve tütün ile altın harici TÜFE değişimi, kasımda bir önceki aya göre %1,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %42,28, bir önceki yılın aynı ayına göre %45,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %60,56 olarak gerçekleşti.
Kira Zam Tavanı Ne Olacak?
Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık enflasyon oranı %60,45 olarak kaydedildi.
Merkez Bankası’ndan Açıklamalar
Merkez Bankası, kasım ayında da enflasyon üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin belirgin olacağını duyurdu. TCMB’nin politika faizini sabit tuttuğu toplantı tutanaklarında, taze meyve ve sebze fiyatlarının artışına dikkat çekildi. Ayrıca maliye politikasının artan eşgüdümünün dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı ifade edildi.
Enflasyon Beklentilerindeki Düşüş
Vatandaşların 12 aylık enflasyon beklentisi %3,1’lik bir azalma ile %64,1 seviyesine gerileyerek dikkat çekti. Reel sektörün beklentisi ise %1,7’lik bir düşüşle %47,8’e indi. Piyasa katılımcılarının enflasyon beklentisi ise %0,2 azalarak %27,2 seviyesine düştü.