DOLAR 35,9389 -0.12%
EURO 37,2659 0.5%
ALTIN 3.279,690,68
BITCOIN 35947723.94246%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

UTTS isyanı büyüyünce Darphane açıklama yapmak zorunda kaldı

UTTS isyanı büyüyünce Darphane açıklama yapmak zorunda kaldı

ABONE OL
Şubat 4, 2025 13:30
UTTS isyanı büyüyünce Darphane açıklama yapmak zorunda kaldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Darphane, UTTS kapsamında kullanılan çiplerin, otomotiv endüstrisine özel donanımlara sahip olduğunu ve maliyetinin 8-10 dolar civarında olduğunu açıkladı. Çiplerin alev sızdırmazlık sertifikasına sahip ve kapalı bir teçhizat olarak tasarlandığı vurgulandı.

Sistemde kullanılan diğer parçaların maliyetinin ise 7-8 dolar arasında olduğu, bu durumun Taşıt Tanıma Birimi’nin toplam üretim maliyetinin 16-18 dolar seviyelerinde gerçekleşmesine neden olduğu belirtildi.

2 BİN 791 TL’LİK FİYATIN DETAYLARI

UTTS çerçevesinde Taşıt Tanıma Birimi’nin satış fiyatının 1.413 TL + montaj + KDV olduğu kaydedilirken, montaj bedelinin ise 912 TL olarak ifade edildi. Montaj işlemlerinin 3.385 yetkilendirilmiş firma tarafından standart şekilde gerçekleştirildiği belirtildi. Darphane, Türkiye’de benzer çiplerin özel sektörde 1.800 TL seviyelerinde satıldığını ve bu çiplerin 25 yılı aşkın süredir 2,5 milyon araçta kullanıldığını hatırlattı.

UTTS ile mevcut taşıt tanıma sistemlerinin millileştirildiği, böylelikle tüketiciler ve akaryakıt istasyonları arasında adil bir rekabet ortamı sağlandığı da vurgulandı.

“TURPAK İLE HERHANGİ BİR İŞBİRLİĞİ YOK”

Açıklamada, bazı basın organlarında adı geçen Turpak firmasıyla Darphane’nin herhangi bir işbirliği içinde olmadığı kaydedildi. Turpak, yalnızca Taşıt Tanıma Birimi montaj yetkisine sahip firmalardan biri olup, UTTS’nin yüklenicisi veya tedarikçisi değildir. Bu konuda 213 firmanın daha aynı yetkiyi aldığı belirtildi. Güncel montaj noktalarına UTTS’nin resmi internet sitesinden ulaşılabileceği ifade edildi.

5 MİLYONDAN FAZLA SİPARİŞ TAMAMLANDI

Bugüne dek 5 milyondan fazla Taşıt Tanıma Birimi siparişi alındığı ve 700 bini aşkın aracın montaj işlemlerinin tamamlandığı açıklanırken, sistemde kullanılan ekipmanların İsrail veya Kanada menşeli olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

UTTS’nin, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen bir yazılım altyapısına sahip olduğu ve herhangi bir güvenlik sorunu içermediği belirtildi. Vatandaşların yanlış haberlere itibar etmemeleri gerektiği vurgulandı. Darphane, yalan haber yayan kişi ve kurumlara karşı yasal işlem başlatma niyetinde olduğunu da açıkladı.

UTTS isyanı büyüyünce Darphane açıklama yapmak zorunda kaldı

UTTS’YE KAYDOLMAYANLARA CEZA UYGULANACAK

31 Ocak 2025 tarihine kadar utts.gov.tr üzerinden kayıt yaptıran taşıt sahipleri, montaj işlemlerini 30 Nisan 2025’e kadar tamamlayabilecekler. Bu tarihten sonra UTTS’nin kaydını yaptırmamış taşıt sahiplerinin akaryakıt alımlarında düzenlenmeyen satış fişlerini gider beyanında kullanma imkanı olmayacak ve vergi indiriminden yararlanamayacaklar. Belirlenen süre içinde kayıt ve montaj işlemlerini tamamlamayan taşıt sahiplerine, durumlarına göre 7.000 TL ile 28.000 TL arasında özel usulsüzlük cezaları uygulanacak. Bunun yanı sıra, montaj işlemlerini zamanında gerçekleştirmeyen akaryakıt istasyonları da 280.000 TL özel usulsüzlük cezası ile karşılaşacak.

BİREYSEL ARAÇLARA YÜKÜMLÜLÜK GETİRİLMEDİ

Düzenlemenin yeni uygulama esasları şu şekildedir: 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kayıt yaptırılması durumunda 2025 yılı fiyatları geçerli olacak. Montaj işlemleri 30 Nisan 2025’e kadar tamamlanabilecek ve bu tarihe kadar UTTS kaydı olmayan akaryakıt giderleri vergi indiriminde kullanılmaya devam edilecek. Mevcut bireysel araçlar için TTB taktırma zorunluluğu bulunmadığı da belirtildi. Ancak, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçlar için bu yükümlülük getirileceği bildirildi.

SIFIR ARAÇLAR İÇİN ZORUNLULUK

1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafik üzerinde olacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB’li olarak piyasaya sürülecek. Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek, bu sayede standartlaştırma sağlanacak ve usulsüzlükler önlenecek. TTB sayesinde farklı akaryakıt firmalarından yakıt alımı mümkün hale gelecek. Kapsamdaki araçların bireysel kullanıcılara devrinde yeni cihaz almak zorunda kalınmayacak.

YENİ DÜZENLEMENİN GETİRDİKLERİ

  • 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla trafiğe çıkacak sıfır araçlar, ithalatçı veya üreticileri tarafından TTB’li olarak piyasaya sürülecek.
  • Mevcut taşıt tanıma sistemlerindeki taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek.
  • TTB ile çeşitli akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak.
  • UTTS sayesinde, 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik ortamda izlenerek, yılda en az 15 milyar liralık kayıt dışı ekonominin engellenmesi sağlanacak.
  • Ülke genelinde 1.500 TTB montaj istasyonunda 4.000 teknisyen, araçlara donanım montajı yapıyor.
  • Sisteme kayıtlı istasyon sayısı son haftalarda 4.000’i geçmiş olup, TTB siparişleri 1,1 milyonu aşmıştır. Yeni düzenleme ile yıl sonuna kadar TTB siparişleri 2 milyon, kayıtlı istasyon sayısı ise 8.000’i geçmesi beklenmektedir.

UTTS isyanı büyüyünce Darphane açıklama yapmak zorunda kaldı

Abdullah Karlıdağ

Haber: Abdullah Karlıdağ – Ekonomi Teknoloji Otomobil Ekonomi Finans

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.