Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilmiştir.
Yeni düzenlemeye göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak kaydıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel teşkil etmeyecektir. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar dışında kalan kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar, görev yerleri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabileceklerdir.
Kanunla noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Noterlik Ücret Tarifesi her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında güncellenecektir. Noterliklerde gerçekleştirilen işlemler ve düzenlenen belgeler için ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri ile noterlik ücretleri, nakit veya banka kartı, kredi kartı gibi yöntemlerle tahsil edilecektir. Noterler, bir önceki aya ait beyannamelerini her ayın ilk beş iş günü içerisinde hazırlayıp, ilgili dairelere ileteceklerdir. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgiler, Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılacak olup, sorgu veya dönecek kayıt başına Türkiye Noterler Birliği tarafından 2 lira işlem katılım payı alınacaktır. Ayrıca, el yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliği’nin bilişim sistemine kaydedilecektir.
Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle, adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında ilan edilecektir. Boşanma davası reddinin kesinleşmesinin ardından ortak hayatı sürdüremeyen çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre, 3 yıldan 1 yıla indirilmiştir. Devlet üniversiteleri, Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurma yetkisine sahip olacaktır. Ayrıca, etki ajanlığına ilişkin hüküm tekliften çıkarılmıştır.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika / Güncel / Hukuk / Yargı
EKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önce