Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 660 Milyon Dolarlık Elektrikli Demir Yolu Taşımacılığı Desteği
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin elektrikli demir yolu taşımacılığını yaygınlaştırma çabalarını desteklemek üzere 660 milyon dolarlık finansmanı onayladı. Bankadan yapılan açıklamada, Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi’nin, ülkenin mevcut demir yolu ağının en eski kesimlerinin genişletilmesi ve modernizasyonunda önemli bir rol oynayacağı vurgulandı. Türkiye’nin mal hareketinin daha verimli gerçekleştirilmesi, ihracatın artırılması, istihdam yaratılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılması hedefleri doğrultusunda bu finansmanın kritik bir adım olduğu ifade edildi.
Modern Trenlere Dev Yatırım
Proje kapsamında, dizel motorlu trenler yerine Sivas’ın Divriği ilçesi ile Kars arasında 660 kilometrelik tamamen elektrikli ve modern bir demir yolu hattının oluşturulacağı belirtildi. 4 ili kapsayan projeyle birlikte, demir yolu güzergahındaki yaklaşık 600 bin kişinin refahının artırılacağı ve yerel firmalara, tarım işletmelerine önemli destek sağlanacağı kaydedildi. Proje tamamlandığında, demir yolunun yük taşıma kapasitesinin yıllık yaklaşık 750 bin tondan 20 milyon tona çıkması bekleniyor.
Kara Yolu Taşımacılığına Eleştiri
Türkiye’de mal taşımacılığının yaklaşık %95’inin kara yoluyla yapıldığı hatırlatılırken, bu projenin ulaşım sürelerini ve lojistik maliyetlerini azaltacağı, batı ile doğu arasındaki bağlantı olanaklarını iyileştireceği vurgulandı. Kara yolu ile yapılan yük taşımacılığının, ulaştırma sektöründeki sera gazı emisyonlarının %50’sinden sorumlu olduğu belirtilerek, yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasının Türk sanayisinin ve ekonomisinin geleceği açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars’a Büyük Katkı Sağlayacak
AB’nin 2026’dan itibaren karbon yoğun ürünlere tarifeler uygulatacağı hatırlatılarak, Türk ihracatçılarının karbon ayak izini azaltmasının önemi dile getirildi. 2030’da projenin tamamlanmasıyla yıllık 72 bin 332 tonluk karbon emisyonunun önlenmesi ve 2060 yılı itibarıyla bu rakamın 245 bin 835 tona ulaşmasının beklendiği bildirildi. Bu projeyle birlikte, Türkiye’nin söz konusu illerinde sosyoekonomik faydalar sağlaması ve aşırı hava olaylarına karşı dirençli bir altyapının oluşturulması hedefleniyor.
Dünya Bankası’nın Destekleri ve Projenin Ekonomik Katkıları
Dünya Bankası, Doğu Türkiye Orta Koridor’un genişletilmesi için başka kalkınma ortaklarıyla birlikte çalışarak, İslam Kalkınma Bankası ve Asya Kalkınma Bankası’ndan da ek finansman sağlamayı sürdürüyor. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin demir yolu bağlantılarını modernize ederek, yerel ekonomileri canlandırma ve istihdam yaratma konularında ilerleme kaydetmesini sağlayacak stratejik hedeflere yönelik önemli bir adım attığını ifade etti.