DOLAR 35,9049 -0.09%
EURO 37,4389 0.22%
ALTIN 3.312,510,81
BITCOIN 3530742-0.95266%
İstanbul

HAFİF KAR YAĞIŞLI

SABAHA KALAN SÜRE

Köy Kanunu değişikliği ile tüm izinsiz yapıların yıkılması kolaylaştırıldı
  • habermekan.com
  • Ekonomi
  • Köy Kanunu değişikliği ile tüm izinsiz yapıların yıkılması kolaylaştırıldı

Köy Kanunu değişikliği ile tüm izinsiz yapıların yıkılması kolaylaştırıldı

ABONE OL
Aralık 12, 2024 07:30
Köy Kanunu değişikliği ile tüm izinsiz yapıların yıkılması kolaylaştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köy Kanunu ile Değişiklikler: Taşınmazların Kullanımında Yeni Düzenlemeler

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda 5 Aralık’ta kabul edilen bu yeni düzenlemeye göre, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine, 31 Aralık 2024 tarihine kadar ek süre tanınma kararı alındı. Hak sahipleri, binalarını yapmak veya taksitlerini ödemek için 31 Aralık 2028’e kadar süreye sahip olacaklar.

Tüm Kaçak Yapılara İlişkin Yıkım İzni

Belediye sınırları içinde veya dışında yer alan, hazineye, özel idarelere ve devletin tasarrufu altında bulunan arazilere yapılan izinsiz yapılar ve etrafındaki tel örgü, çit ve duvar gibi yapılar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı kapsamında değerlendirilecektir. İzin alınmadan inşa edilen daimi veya geçici tüm yapılar bu kapsama girmektedir.

Cezalar 50 Bin TL’den Az Olmayacak

Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşu sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecektir. Yapı denetim kuruluşu hakkında idari müeyyideler uygulanması durumunda, verilecek ceza 50 bin liradan az olamayacaktır. Bununla birlikte, yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin %50’sinin 50 bin liradan fazla olduğu durumlarda, sözleşmenin en fazla %50’si kadar idari para cezası uygulanacaktır.

İzin Belgesine Yeni Düzenleme

Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri, Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplama, üretme, paylaşma veya satma faaliyetlerini, gerekli belgelere sahip olmaları şartıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın iznine tabi olarak gerçekleştirebilecektir. İzin belgesinin geçerlilik süresi, bir yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak üzere, izin isteklisinin talebi üzerine yıl bazında Bakanlık onayıyla belirlenecektir. İznin başlangıç tarihi, başvurunun Bakanlıkça onaylandığı tarih olacak şekilde düzenlenmiştir.

Köy Kanunu değişikliği ile tüm izinsiz yapıların yıkılması kolaylaştırıldı
Kaynak: AA / Abdullah Sarica – Güncel Ekonomi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r