Devlet Memurları Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilmiştir.
Bu teklifle, Devlet Memurları Kanunu’nda önemli değişiklikler yapılmakta. Bununla birlikte, 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara tanınan ilave kademe hakkı, artık sözleşmeli statüden memur kadrolarına geçenler için de geçerli olacaktır.
Yabancı ülke resmi kurumları veya uluslararası kuruluşlarda görev almak isteyen memurlar, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen niteliklerde aylıksız izin alabilecek. Bu düzenleme, kamu görevlilerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacaktır.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki yönetici görevlerinden ayrılan veya ataması yapılan memurlar, kendi istekleriyle memurluktan ayrılmaları durumunda, 3 ay içinde tekrar memurluğa dönebilirler. Bu süreçte güvenlik soruşturması yapılacaktır.
Bu düzenleme, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu’nda yer alan bazı kadrolar ve TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatında ‘müşavir’ unvanlı kadrolara atananlar için de geçerlidir.
Uluslararası kuruluşlarda çalışan memurlar ve kamu sermayeli kurumların yurt dışı birimlerinde görev alanların eşlerine, yurt dışı hizmet süresi boyunca 10 yıla kadar aylıksız izin verilebilecektir.
Uzman yardımcılığına atananlar, en az 3 yıllık bir çalışma süresinden sonra, belirlenen konularda hazırlayacakları uzmanlık tezi ile yeterlik sınavına girmeye hak kazanacaklardır. Yeterlik sınavı süresi ise 6 ay olarak belirlenmiştir.
Düzenleme yapılan Kanun hükümleri ışığında, ilk yeterlik sınavı henüz yapılmamış olanlar için 6 aylık süre maddenin yürürlüğe girdiği tarihten başlamaktadır.
Teklif ile birlikte, Devlet Denetleme Kurulu’na vakıflar, kooperatifler ve birlikler üzerinde denetim yetkisi verilmekte ve bu kuruluşlar üzerinde her türlü idari soruşturma, inceleme ve denetleme yapma sorumluluğu yüklenmektedir.
Yenilenen “Görevden uzaklaştırma” düzenlemesi ile, denetim sürecinde kamu zararına sebep olabilecek davranışlarda bulunan görevlilerin uzaklaştırılması önerilecektir. Bu kararlar gerekçeli olarak ilgili makamlara bildirilecektir.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı düzenlemeleri gereği, diğer kamu kurumlarına atama işlemleri hızlandırılacak ve kadrolu personel, ihtiyaç kalmadığı takdirde başka kadrolara atanabileceklerdir.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nda, Devlet Memurları Kanunu’na tabi olmaksızın sözleşmeli personel istihdam edilebilecektir. Sözleşmeli personelin alacağı ücret ise belirli bir tavan altında kalacaktır.
Sözleşmeli bilişim personeline verilecek ücret, devlet memurları için uygulanan tavan ücretinin 5 katı kadar olabilecektir. Bu personelden bilgisayar mühendisliği ve ilgili alanlardan mezun olma şartı aranacaktır.
Bu hükümler dahilinde istihdam edilen personel, ihtiyaç kalmadığında diğer kamu kurumlarına atanma hakkına sahip olacaktır. İlgili atama süreçleri 15 gün içinde sonuçlanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Raportör Yardımcısı unvanlarına yeni kadrolar tahsis edilerek, görevdeki personel için geçiş imkanları sağlanacaktır.
Makalede, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Raportörü kadrolarına geçişin şartları belirlenmiştir. Başvurular, 15 gün içinde yapılmalı ve uygun görülenler atanacaktır.
Cumhurbaşkanlığı Raportörü ve Raportör Yardımcısı unvanına atanacak değerler, göreve başvuru süresine bağlı olarak belirli bir süre zarfında geçerlilik kazanacaktır.
Abdurrahman Yazıcı Haberler.com – Ekonomi Sözleşmeli Personel İş Dünyası Ekonomi Finans Memur Yaşam Kamu
UNCATEGORİZED
23 saat önceEKONOMİ
13 gün önceEKONOMİ
13 gün önceEKONOMİ
13 gün önceEKONOMİ
13 gün önceEKONOMİ
13 gün önceEKONOMİ
13 gün önce